Faqja Kryesore
Rreth nesh
Aktivitete
Prokurime
Info & Lajme
Publikime
Rreth Shqipërisë
Kontakt
Info & Lajme

12 qershor 2015

Vlorë, vija bregdetare nis zbatimi në terren


Sot nisi zbatimi në terren i projektit të vijës bregdetare të Vlorës, apo i njohur ndryshe Lungo Mare. Pas lidhjes së kontratës me një prej kompanive më prestigjioze ndërkombëtare të përzgjedhura nga Komisioni Europian dhe me financimin tij, projekti hyn në fazën më të rëndësishme, i cili përfshin infrastrukturën e vijës bregdetare të Vlorës.


Lungo Mare do të finalizohet në një periudhë të shkurtër kohe si një realitet i ri europian, urban, i cili është hapi i parë drejt transformimit madhor për Vlorën dhe Shqipërinë turistike.


Projekti konsiston në rehabilitimin dhe rivitalizimin e hapësirës urbane brenda Vijës Bregdetare të qytetit të Vlorës. Ndërhyrjet e shndërrojnë shëtitoren në një zonë këmbësore me gjallëri të jashtëzakonshme, duke e bërë atë një hapësirë të rëndësishme rekreative e një strehë të preferuar për banorët e të gjitha moshave, si dhe një destinacion tërheqës për turistët e vizitorët.


Projekti parashikon riorganizimin e plotë të shëtitores ekzistuese të Vlorës, përfshirë sheshet dhe hapësirat publike, përmirësimin dhe rehabilitimin e rrugës së bregut dhe parkimeve. Gjithashtu, shëtitorja do të rivitalizohet me një seri parqesh publike me funksione të veçanta, ku do të mbillen pemë të llojeve të ndryshme.Të projektuara nga një prej arkitektëve dhe urbanistëve më të njohur të Europës, hapësirat e parashikuara në projekt, janë të standardeve tërësisht europiane, duke i shtuar Vlorës premisat për të qenë një ndër pikat më atraktive të Mesdheut.


Kryeministri Rama ishte sot në Vlorë, për të parë ecurinë e deritanishme të punimeve.


Drejtori i Fondit Shqiptar të Zhvillimit informoi se është në përfundim Loti i rërës dhe ai i gjelbërimit, të financuara nga qeveria shqiptare.


Kryeministri vlerësoi punën e bërë dhe shprehu besimin se transformimi rrënjësor, shumë shpejt do ti dhurojë Vlorës, statusin e një prej plazheve më të bukura të Mesdheut.


“Besoj se është një ditë e mirë për të gjithë skeptikët e Vlorës, që nga sot do të jenë shumë të qetë. Sot, pas lidhjes së kontratës me një kompani prestigjioze ndërkombëtare, e cila është përzgjedhur nga Komisioni Europian dhe me financimin e KE, ashtu siç e kam shpjeguar disa herë nis edhe pjesa më e rëndësishme e projektit, e cila përfshin infrastrukturën e vijës bregdetare apo të Lungo Mares, që këtu ku jemi, e tek nga turizmi i vjetër deri në fund, dhe bën të mundur që 14 muaj është afati i punimeve, por jam i bindur që mund të bëhet edhe pak më shpejt që të jemi plotësisht gati në sezonin e ardhshëm.


Një projekt me standarde absolutisht europiane të të gjithë infrastrukturës nëntokësore që është tërësisht e munguar në këtë zonë dhe të një kompleksiteti shumë interesant që është përcaktuar nga projektuesi, një ndër arkitektët dhe urbanistët më të njohur të Evropës, që fitoi edhe konkursin, duke bërë realitet atë që jemi zotuar që ditën e parë, që do të ketë një nga plazhet më të bukura të Mesdheut, pas as më të voglin diskutim. Më pas do të vazhdojmë me anën tjetër që përfshin të gjithë pjesën e vijës bregdetare nga porti deri tek Pylli i Sodës. Besoj se është një ditë për tu gëzuar sepse më në fund të gjithë procedurat e gjatë burokratike të Komisionit Europian, përfunduan me sukses dhe ja ku jemi tani për të parë një transformim rrënjësor, të paimagjinueshëm vetëm 18 muaj më parë”, u shpreh kryeministri.


(www.kryeministria.al)